Meer ruimte om te groeien
Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk

Stevig klimaatdebat op SG De Dijk

Voor een klimaatdebat op SG De Dijk zijn leden van de raad uit Medemblik afgereisd naar de school om samen met leerlingen uit klas 3E in debat te gaan.

Het ging er tijdens de verschillende debatten soms heftig aan toe, maar soms liep een voor- of tegenpartij juist een beetje vast. De leerlingen van De Dijk waren wel goed opgewassen tegen de ervaren raadsleden en kwamen soms uit onverwachte hoek met hun argumenten. Tijdens de lessen Nederlands hebben de leerlingen onder begeleiding van hun docente Nederlands, mevrouw Dane, zich verdiept in klimaatproblemen en hoe je een goed debat voert. Voor sommige leerlingen was het lastig om te debatteren, maar ze vonden het wel goed om op deze manier met dit onderwerp bezig te zijn geweest. Enkele mensen van de gemeente Medemblik, waaronder Leontien Draper zijn ook bij het hele proces betrokken geweest.

Het debat begon met een opwarmertje waarbij directeur van De Dijk, de heer Beenen, enkele vragen stelde omtrent het klimaat. Bij iedere vraag moesten de leerlingen of de raadsleden een inschatting doen en de andere partij moest daarna aangeven of zij dachten dat het hoger of lager zou zijn. Enkele voorbeelden van vragen waren: Bij hoeveel procent van de Noordse Stormvogels zit plastic in de maag? (95%) En hoeveel mensen komen er wereldwijd bij per week? (1,5 miljoen).

Enkele stellingen die tijdens het debat aan bod kwamen, waren “plastic tasjes in supermarkten moeten verboden worden” en “mensen moeten meer betalen voor producten uit andere continenten”. De raadsleden die over de stellingen in debat gingen waren Andre Meester, Ed Meester, Piet Mosch, Ria Manshanden, Geert Mosch en Siem Zeilemaker. Wethouder Harry Nederpelt was ook aanwezig bij het klimaatdebat om de conclusies van de leerlingen in ontvangst te nemen. Hij heeft beloofd hier iets mee te gaan doen! 

In een interview na afloop van het debat gaven enkele leerlingen aan dat ze het wel spannend vonden om te doen, vooral omdat ze tegenover mensen zouden staan die ze niet kenden, maar dat het uiteindelijk wel is meegevallen en er waren ook leerlingen die het heel leuk hebben gevonden. De leerlingen van De Dijk hopen wel dat de raadsleden nog verder gaan met de onderwerpen die tijdens de debatten zijn besproken. Zo hopen de leerlingen dat er meer zonnepanelen op openbare gebouwen worden geplaatst, zoals het schoolgebouw. De hele klas is het ermee eens dat er echt iets moet veranderen als het op het klimaat aankomt en ze willen de gemeente als tip meegeven om eens wat vaker naar jongeren te luisteren, omdat zij een vernieuwende blik hebben op het klimaat.

 

Ga terug

SG De Dijk

SG De Dijk is een ondernemende school met een breed onderwijsaanbod en een persoonlijke benadering. Leerlingen met een advies vwo, havo, mavo en vmbo (lwoo) zijn welkom op SG De Dijk.

Contact SG De Dijk
Bezoekadres: Admiraliteitsweg 6, 1671 JA Medemblik
T (0227) 54 21 36
dedijk@atlascollege.nl
Postadres: Postbus 170, 1670 AD Medemblik
KvK-nummer    37153438
BTW-nummer   8209.71.054.B.01

Meer ruimte om te groeien