Jouw toekomst begint op De Dijk!
Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk Dedijk

Techniek Plus

In het profiel Techniek Plus maken vmbo (kader) en mavo, havo- en vwo-leerlingen kennis met de fascinerende wereld die techniek heet. Aspecten die aan de orde komen, zijn o.a.: zelf een technisch ontwerp maken, leren programmeren, leren plannen, samenwerken en het ontwerp, eventueel op schaal, gaan uitvoeren. De resultaten worden digitaal opgeslagen in de vorm van foto’s, filmpjes en procesverslagen. Zo ontstaat een soort portfolio, waarvan we hopen, dat het de leerlingen van dienst kan zijn bij hun keuze voor een vervolgopleiding. Leerlingen werken vooral samen in tweetallen.

Vormgeving

Techniek Plus start in het eerste jaar met het kennismakingsproject “Waterraket”: probeer een door water aangedreven “raket” zo lang mogelijk in de lucht te houden en zo hoog mogelijk te laten vliegen. Daarna volgt het maken van een houten letter met een led-lampje, schakelaar en een batterij. Hier leren leerlingen omgaan met diverse gereedschappen en materialen. Vervolgens worden techniekpakketten besteld, zodat met behulp van een bestaande handleiding met ”technische tekening” een product kan worden vervaardigd. Daarna krijgen de leerlingen een wat vrijere opdracht. Ontwerp een lamp met afval. Hierbij leren de leerlingen creatief na te denken. Als laatste starten ze met de basiscursus Arduino. Hierbij leren de leerlingen programmeren. Hoe krijg ik het voor elkaar om een lampje te laten branden.

Dan zijn we inmiddels terecht gekomen in de tweede klas en gaan we verder met het onderwerp programmeren. Hierbij starten we met lego-mindstorms. Het programmeren van een Lego-auto die nergens tegen aan botst en het laten rijden van een parcours. In het tweede jaar gaan de leerlingen verder met de arduino (een microcomputer) en we eindigen met een T&T gerelateerde opdracht.

Planning

In het eerste leerjaar wordt gestart met een kennismakingsprogramma van 3 weken (6 uur in totaal), waarin de helft van de brugklas naar Techniek Plus gaat en de andere helft kennis maakt met een ander profiel: Gamma & Internationaal plus. Daarna wisselen de groepen. Er wordt een uitdagend en inspirerend programma aangeboden, zodat na nogmaals 3 weken de leerlingen een keuze kunnen maken. Tot het eind van het schooljaar blijven de leerlingen bij hun gekozen profiel en mochten ze dan nog tot het inzicht komen, dat ze verkeerd gekozen hebben, dan kunnen ze aan het einde van het schooljaar switchen van profiel. Techniek Plus biedt een goede aansluiting voor het VMBO-T examenvak T&T (Techniek en Toepassing).

Contact SG De Dijk
Admiraliteitsweg 6, 1671 JA Medemblik
T (0227) 54 21 36
E dedijk@atlascollege.nl
Postadres: Postbus 170, 1670 AD Medemblik

Jouw toekomst begint op De Dijk!